14 Eylül 2015 Pazartesi

Kahvenin Faydaları

Şimdilerde çok fazla kahve tüketen bir nesiliz. Fakat içtiğimiz kahvenin faydalarından haberdar mıyız? Yapılan araştırmalara göre kahvenin vücudumuza zararlarından çok faydasının olduğunu söyleyebiliriz. Evet insan sağlığına olumlu etkileri vardır. Tabi dozunda tüketildiği takdirde! O zaman bakalım içtiğimiz kahvenin vücudumuza olumlu etkileri nelermiş..

Gözlemsel araştırmalara göre;
  • Kahve içenlerin, şeker  hastalığına yakalanma riski %23-%67 arası daha düşük bir ihtimal. 400.000 kişinin katıldığı bir araştırmada içilen her bir fincan kahvenin şeker hastalığı riskini %7 azalttığı görülmüştür. 
  • Sık sık migren atağı geçirenlerde beyin damarlarında kasılma yaptığından dolayı düzenli kahve içmek migren atağını önler.
  • Kahve; baş ağrısı ilaçlarında bulunan bazı maddeleri içerir. İlaçlarla kıyaslandığında %40 oranında baş ağrısında daha etkili oluyor.
  • Günlük olarak kahve tüketen insanların alzheimer hastalığına yakalanma riski bazı araştırmalar sonucu %65 olarak tespit edilmiştir.
  • Kahvenin içinde bulanan kafein, metabolizmayı hızlandırır ve daha çok kalori yakılmasına sebep olur. Ve kafeinin iştah kesici özelliği vardır. Bunlardan dolayı kahvenin zayıflamaya etkisi olduğu bilinmektedir. 
  • Kahvenin içerisinde bulunan antioksidanlar kansere yol açan hücrelerin çoğalmasını engeller.
  • Yapılan araştırmaların incelenmesi sonucunda günde 2 fincan kahve içenlerin karaciğer kanseri riskinin %31 azaldığı tespit edilmiştir.
  • Zihnin daha dirençli ve uyanık olmasına yardımcı olur.  (Bu maddeyi hemen hemen hepimiz biliyoruzdur :) Hepimizin sınav dönemlerinde en büyük yardımcısı öyle değil mi? )
  • Stresi yok eder ve kan basıncını yükseltir.
  • Kahvenin içerdiği kafein, parkinson hastalığına yakalanma riskini azaltır. Araştırmalar; kahve tüketen insanların %60 oranında parkinson hastalığına daha az yakalandığını ortaya koymuştur.
  • ABD'de yapılan bilimsel araştırmalar günde 3 4 fincan kahve tüketiminin depresyonla mücadelede katkı sağlandığı görülmüştür.
  • Kahvenin safra taşlarına da etkisi bulunmaktadır. Günde 3 - 4 fincan kahve içenlerin içmeyenlere oranla %25 daha az safra taşından şikayet edildiği kanıtlandı. 

Kahvenin faydalarını araştırırken dikkatimi bir şey çekti. Hemen hemen her site günde 3-4 fincan kahve tüketiminde olumlu yönden bahsediyor. Kahve uzmanları; günlük tüketilen suyun beşte biri kadar kahve tüketimini önermektedir. Mesela günde 5 bardak su içiyorsak 1 fincan kahve tüketmeliyiz. Çünkü kahve vücutta sıvı kaybına neden olmaktadır. Sıvı kaybına uğramamak için arayı iyi korumak lazım.

Kafein'i araştırıp daha ayrıntılı bir şekilde post hazırlayacağım. Fakat şimdi şunu söylemem gerekir ki araştırmalara göre bir günde 250-280 mg kafeinden fazlası zararlı olduğu bilinmektedir. Bir fincan türk kahvesi  yaklaşık 100 mg kafein içermektedir. Bir bardak çayda ise yaklaşık 40-50 mg kafein bulunmaktadır. Kafein fazla alındığında ise en  önemlisi çarpıntı ve tansiyonda yükselmeler meydana gelebilir. Birde uyku problemi yaşanabilir. Bu yüzden ne kadar dozunda içersek eğer o kadar yukarıda saydığımız olumlu etkileriyle karşılaşabiliriz. :) Bana sorarsanız günde 2 fincan kahve kafidir ;) 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder