11 Ağustos 2015 Salı

Mihrimah Kahve

Merhaba kahve dostlarım :)

Bu bloğu açma sebeplerimden bir tanesi de; keşfedilmeye değer, kahvesiyle meşhur mekanları sizlerle paylaşmak. Bu ara staj yerimin Üsküdar'da olmasından dolayı her gün Anadolu yakasındayım. E tabi araştırma yapmadan olur mu? Olmaz :)

Mimar Sinan'ın Mihrimah Sultan'a duyduğu büyük aşkı bilir misiniz?

Güneş ve ay anlamına gelen Mihrimah, bir gün Mimar Sinan'ı çağırarak İstanbul'da güzel bir yerde kendi adına bir külliye yapmasını ve yerinin Mimar Sinan'ın seçmesini istemiştir. Bunun üzerine 1540 yılında Üsküdar'daki Mihrimah Sultan Külliyesinin yapımına başlayıp 1548 yılında bitirmiştir.

Daha sonra 1562 yılında, Mihrimah Sultan tekrar aynı teklifle Mimar Sinan'ı huzuruna çağırır. Mimar Sinan, ikinci külliye için İstanbul'un en yüksek tepesini seçer ve Edirnekapı surlarının dibine inşa eder.

Rivayete göre, Mimar Sinan aşık olduğu Mihrimah Sultan'a kavuşamamıştır. Fakat külliyenin içinde yer alan camilere bir sır gizlemiştir.

Mihrimah Sultan'ın isminin anlamına ithaf edercesine sadece 21 Mart'ta, yani geceyle gündüzün eşit olduğu günde Edirnekapı Camii'nin tek minaresi ardından güneş batarken, Üsküdar'daki camiinin ardından ay doğar! He unutmadan; 21 Mart Mihrimah Sultan'ın doğum günüdür. Ona olan aşkını bu şekilde sanatına yansıtmıştır..

Üsküdar'daki Mihrimah Sultan Camii'nin hemen yanı başında bulunan Mihrimah kahve. Anlaşılacağı üzere adını da Mihrimah Sultan Camii'nden almış. İşte bu camide bu büyük aşkın izlerinin olduğu iddia ediliyor..

Çeşit çeşit kahvelerin bulunduğu çok sevimli ve huzur verici bir mekan. Girişteki o muhteşem kokusu bizi aldı götürdü :) Kahveler tek tek cezvelerde pişirilip, güzel bir sunumla önünüze geliyor. Bu yüzden servis biraz yavaş gelebilir.  Ama kahvenizi içtikten sonra eminim beklediğinize değecektir. Özellikle kitap okumayı seven takipçilerim, aşağı katta her masaya kahvelerinizi yudumlarken size eşlik edebilecek kitaplar bırakılmış. Çok ince bir düşünce. Hem cami hem deniz manzaralı terasa çıkıp kahvelerinizi yudumlayabilirsiniz. Yanı başında camii bulunmasından dolayı sanırım, huzuru iliklerinize kadar hissediyorsunuz. Bir gün Üsküdar'a yolunuz düşerse eğer, az şekerli bi kahve içip soluklanmanızı tavsiye ederim :)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder