14 Ağustos 2015 Cuma

Türk Kahvesinin Yanında Su İkram Edilmesi

Hiç düşündünüz mü? Türk kahvesi, nereye gidersek gidelim her zaman yanında ufak bir bardak su ile servis edilir. Peki ama neden?

Bununla ilgili iki rivayete ulaştım.  Ilk olarak Osmanlı zamanında misafirlere kahvenin yanında su ikram edildiği zaman, eğer misafir sudan önce kahveyi yudumlarsa tok, suyu yudumlarsa aç olduğu anlaşılırmış. Ve duruma göre hemen sofra kurulurmuş.

Bir diğer rivayete göre ise herkesin bildiği gibi eskiden padişahların yemeklerinin zehirli olup olmadığını anlamak için çeşnicibaşılar yemekleri tadarmış. Aynı şey kahve içinde geçerliymiş. Fakat kahve tek tek pişirilmeye başlandıktan sonra başka bir yöntem geliştirmişler. Padişah kahveye parmağını bandırıp, kahvenin yanında gelen suya sokarmış. Kahvenin o suda dağılımına göre zehirli olup olmadığı anlaşılırmış.

Peki günümüzdede hala bu iki rivayetten birine göre mi kahvenin yanında su ikram ediliyor? Hayır.  Kahvenin yanında su ikram edilmesi zamanla gelenek haline gelmiş.

Kahveden önce bir iki yudum su almak içilecek kahvenin tadını daha iyi almamıza yardımcı olur. Eğer içilen kahve acıysa, ağızda bıraktığı acı tadın gitmesi için ikram edilen su kahveden sonra da içilebilir. Ben her zaman suyun bir kısmını kahveden önce, bir kısmını kahveden sonra içerim. Yani kısacası bu bir tercih meselesi :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder